В 9-ти епизод от поредицата на Миролюба Бенатова „Българи в Америка“, бе представен Калин Пенчев, българинът, който решава да направи паралел с България на американска земя. Той е собственик и създател на malincho.com, сайт, обслужващ носталгията по родните ястия на всеки един български емигрант в САЩ. Калин разполага и с четири магазина в Чикаго, Атлантик Сити, Атланта и Финикс. „Когато дойдох в Америка, имах мечта да си купя компютър, да уча и да си купя кола. За една година сбъднах и трите си желания“, казва Калин. Той идва в САЩ преди 16 години, с 500 долара в джоба и с надеждата да остане и да продължи обучението си. Работи на три места и в същото време записва колеж. През 2001 г. завършва финанси и счетоводство в колежа „Ричард Стоктън“ в Атлантик Сити, Ню Джърси. Не след дълго осъзнава колко много му липсва родното, и най-вече бялото саламурено сирене. През същата година, той решава да направи първата крачка в бизнеса, като внесе контейнер с десет тона българско сирене в САЩ. Благодарение на заеми от приятели, той успява да го направи. Сблъсква се с големи предизвикателства по пътя , но никога не се отказва, напротив – мобилизира се още повече да продължава напред. И така започва всичко, не с пари, а с идея, с много труд и смелост. Името „Малинчо“ идва от заигравката с името му Калинчо – Малинчо. Решава, че ще бъде интересно и запомнящо се. В магазините и сайта има изобилие от около 2000 български продукти, а киселото мляко се внася дори със самолет от България. Калин Пенчев споделя, че в „Малинчо“ се продава носталгия, жалба за младост, миризми.

Malincho the store outside

Успехът според него е да успяваш да сбъдваш мечтите си, след което да намираш нови, защото те са нещото което крепят човека. За себе си разбира, че е успял, доста време след създаването на бизнеса, когато момиче в Бостън написва есе за „Малинчо“ в престижния колеж „Бабсън Колидж” в Бостън. След това, Калин е поканен от колежа да изнесе лекция на тема „Как се прави бизнес от нищо“.
Калин казва, че винаги е обичал България и че тази любов го крепи. Идването му тук е основано на безпътицата, която вижда, когато завършва и трябва да поеме живота си в ръце, през 97-ма година. „Ние реално обичаме повече България и нищо не искаме от нея. Ние само даваме“, споделя той.
Големия въпрос, който Калин си задава с времето, което прекарва в САЩ е, „Ние си заминахме, кой ще дойде на нашето място?“.

Тази неделя на екрана на Нова ТВ в предаването „Комбина“, ще бъде представена историята на най-добрия български отбор в чужбина – „Миньор“ (Чикаго).

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.