Щастливите победители

09

Капитанът Андон Ценов

„Левски“ (Чикаго) спечели първа Суперкупа в Премиер Сокър Лийг, след убедителна победа с 5:1 срещу „България“. Финалът за Суперкупата се игра ден преди националния празник на САЩ, защото тогава и двата отбора участници нямаха мачове от първенствотo. Спечелената Суперкупа ще бъде записана в историята за 2014 г., защото финалът през миналия сезон беше отложен.

????????????????????????????????????

„Сините“ поздравяват голмайстора Росен Каптиев

Хеттрик за „сините“ отбеляза бившият професионален играч Росен Каптиев, който дойде специално от съседния щат Индиана за мача. По веднъж се разписаха Евгени Михайлов и сърбинът Бато Радонич, който е национал на САЩ по футзал. Дежурния гол за „юнаците“ вкара Ивайло Атанасов. Първото полувреме завърши 1:0 за „Левски“. В 63-та минута, при резултат 2:0, за втори жълт картон беше изгонен Ивайло Кръстев и „сините“ изиграха мача с десет души до края. „България“ отбеляза почетното попадение при резултат 5:0 в края на мача. Купата бе лично връчена на капитана на Левски – Андон Ценов от президента на ПСЛ и на Илинойската Сокър Асоциация – Клаудио Фриго.

02

Клаудио Фриго връчва Суперкупата на капитана

„Направихме силен мач и ако повторим тази игра в турнира за купата на Илинойс, няма кой да ни спре. Контролирахме играта през цялото време. Направихме доста пропуски първото полувреме, можехме да решим мача още тогава. Но заряда за такива срещи е голям и е нормално да има пропуски и грешки. Момчетата играха много дисциплинирано и всички се представиха на ниво. Не мога да не отлича Росен Каптиев, който вдъхнови съотборниците и поведе отбора към победа. Той беше първият ни защитник и първи в атака. Най-големият ни плюс беше, че играхме дисциплинирано. Някои играчи прегоряха, като Ивайло Кръстев, но това е нормално. Тази Суперкупа ни принадлежеше и е нормален завършек на предишната доста успешна година за нас, когато взехме всичко възможно в лигата: титла, купа и сега Суперкупа. Играхме и два финала за купата на Илинойс и на Средно-Западните щати“, каза мениджърът на „Левски“ (Чикаго) – Пламен Бежански – Газдата.

03

Мениджърът Пламен Бежански вдига купата

„Благодарим на всички момчета, които успяха да дойдат за срещата. Всички се раздадоха според възможностите си. Когато губехме с 2:0, мачът можеше да се развие по друг начин, но изпуснахме няколко чисти положения за гол. Видя се, че Росен Каптиев изигра важна роля за „Левски“, коментира финала за Суперкупата, помощник-треньорът на „България“ – Теньо Минчев.

06

Георги Николов (Левски) се бори с Венцислав Календжиев

Право да играят във финал за Суперкупата получават носителите на купата в съответните дивизии за над 30-годишни. В случая, в „червената“ дивизия, през миналия сезон купата спечели „България“ (бившата „Славия“), а с първото си участие „Левски“ (Чикаго) спечели купата в „бялата“ дивизия. Мачовете от първенството на „червената“ група се играят в събота следобяд, а срещите от „бялата“ група в неделя сутрин. Двете дивизии са равноправни и отборите участници се определят според предпочитанията им кога да играят мачовете си. Мачовете от първенство се провеждат на разменено гостуване, а в края на сезона в елиминации се определя носителя на Купата на лигата. Темпото на игра се поддържа на високо ниво, благодарение на правилото за хокейните смени, като всеки треньор разчита на група от 18 човека за мача.

07

Ивайло Кръстев (в средата) получи червен картон и голмайсторът Евгени Михайлов

„Левски“ (Чикаго) беше създаден през миналата 2014 г. от фенове на „Левски“ (София) по случай 100-годишнината на „сините“. Тимът събра най-добрите футболисти левскари от двата български отбора в „червената“ дивизия „България“ и „Балкан“. Това беше и главната причина през миналата година мачът за Суперкупата да не се изиграе, защото „Левски“ все още нямаше своя облик. В момента в отбора има картотекирани близо 60 играчи, като ръководството на тима се опитва да намира правилния състав за различните надпревари.

08

Разбъркване пред „синята“ врата

Футболната общност в Чикаго има най-големи традиции, именно във възрастовата група за над 30-годишни. През 2001 г. в тази група е създаден първият български отбор – „Балкан“. Желаещите да играят в отбора стават двойно повече. По тази причина на следващата 2002 г. се създава и „Славия“. „Балкан“ запазва името си и до днес, а „Славия“ сменя спонсора през 2010 г. и по негово желание отборът се прекръства на „България“.

11

Росен Каптиев отбелязва първия гол

Следващия петък, от 8:00 ч. вечерта, на Олимпик Парк в Шамбург, „Левски“ (Чикаго) играе като поставен полуфинал за купата на щата Илинойс с перуанския тим „Торино“. Припомняме ви, че през миналия сезон „Левски“ игра финал за купата на щата, но загуби нелепо с 3:2 от италианския тим „Интернационал“.
В неделя, от 9:30 ч., в предградието на Чикаго – Оук Бруук, „сините“ играят отложения мач от първенството с полския отбор „Стари Бики“.

Галерия снимки:
04

Радостта от спечелената купа

10

Двата отбора преди началото на мача

12

Бато Радонич центрира от дясно

13

Росен Каптиев поздравява съдиите преди мача

Николай Василев, кореспондент на в-к „България“

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.