Над двадесет деца на възраст от 4 до 17 години както и по-малки бъдещи ученици откриха първия учебен ден от лятната програма на първото българското училище в щата Индиана. В българската православна църква “Св. Стефан”, намираща се в Индианаполис, организаторите Валентин Пенчев, Ралица Коларова, Катя Карафизова, Лили Кюркчийска, Татяна Ангелова, Силвия Павлова и Елена Вукадинова, бяха приспособили едно от помещенията в църквата за класна стая. Родители от всички краища на централна Индиана се отзоваха на повика за възраждане на българската култура и духовност. Някои хора дойдоха чак от Блумингтън, а имаше и много участници от Кармел, Фишерс, Браунсбург, Клермонт.

“Събрахме се всички в залата към българската църква “Св. Стефан”, чийто борд на директорите одобри и легитимира лятната програма на българското училище в Индиана за следващия месец със символичен наем и морална продкрепа. Благодаря на всички, които работиха за каузата и направиха това училище възможно”, коментира Валентин Пенчев.

Децата се скупчиха пред църквата да чуят първия звънец, плисна се вода, подели се питка с мед и след кратка церемония и благословна молитва от отец Димитър – уроците започнаха. В началото всички деца заедно рецитираха стихотворението „Аз съм Българче“, пяха песни, намираха букви от азбуката, познаваха видни места от България и дискутираха техните спомени, преживявания и посещения в Родината. Специално внимание беше отделено и на българския трибагреник. След кратка лекция за значението на цветовете му, в която участваха всички ученици, малките се заеха с направата на български знамена от кацеларски материали, а групата на по-големите ученици се впусна в отгатването на български гатанки и поговорки. Денят прикючи с разучаването на текста и стъпките на народната песен „Боряно – Борянке“ и се изви хоро с малки и големи.
Тази неделя (22 април) отново от 1:00 часа следобяд на същото място, уроците продължават.

Галерия снимки:

   

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.