Кръгла маса на българите

01

Обща снимка на част от българите участници в песбите и хората след полунощ

Македонската Патриотична Организация от САЩ и Канада проведе своя 95-конгрес. Две са основните идеи заложени в устава на организацията. Първият е за свободна, самостоятелна и назависима Република Македония. Вторият е за етническото българско население в Македония. МПО смята, че цялото македонско население се състои от етническо българско население. Политическата идея на тази организация е да бъдат признати демократичните, просветните, културните, националните и всички други права на всички общности, които живеят в Македония: албанци, власи, сърби, гърци, роми …, с процентен превес на българската народност в Македония.

03

Македонско хоро с музикален съпровод на тинейджърът Павел Топалов

Ежегодният конгрес на МПО съществува от 1922 година и се провежда в градове от Щатите и Канада в уикенда на Деня на труда. От обикновена годишна среща, конгресът постепенно се е разраснал в празник на македоно-българското културно наследство, обичаи и традиции в САЩ и Канада.
Тази година конгресът се проведе в Гранд Рапидс, Мичиган под мотото „95-ти Конгрес на МПО – 95 години българщина в САЩ и Канада“. Програмата започна със събрание на представителите на отделните организации по секции. Вечерта премина с традиционните песни и хора. В полунощ имаше пица-парти, а до сутринта се пяха Македоно-Български патриотични песни на фона на музикалния съпровод на 14-годишния Павел Топалов, син на доктор Миле Топалов от секцията в Охайо. Д-р Топалов е родом от село Богданци, Вардарска Македония.

04

Павел и Миле Топалови с Попадията Неделкова

Програмата включваше още изложба от исторически снимки от изминали конгреси на МПО. Колекционерът на български народни носии Марвин Мейли, от Гранит Сити показа част от уникатите си. Мейли е син на българка от Македония, а баща му е немец. С годините той е събрал огромна колекция и притежава повече носии от етнографските музей в България.
Годишният конгрес представлява също така и форум за честване и признание на отличили се Македонски българи, както и възможност за видни български лектори да изразят съвременните проблеми на Македоно-българите в Северна Америка.

05
Колекционерът Марвин Мейли

В-к „България“

One Response

  1. Derven Dervenski

    The MACEDONIAN vulgarised (bulgarised) dinosaurs. The last of the „Mohicans“. 🙂

    In Macedonian they are known as BUGAROMANI – „Bulgars“-with-ailments, usually between the ears. 🙁

    Отговор

Leave a Reply

Your email address will not be published.