По случай 120-годишнината от гибелта на Алеко Константинов (11 май 1897 – 2017 г.), ГК-Чикаго информира за следните предстоящи тържества:

 На 7 май 2017 (неделя) от 15:00 ч. на североизточния ъгъл на West Irving Park Road and North Hamlin Avenue в Чикаго (пред входа на First Bulgarian Center) ще бъде проведена тържествената церемония по именуване на кръстовището на името на Алеко Константинов. Ще присъства генералният консул на Република България в Чикаго Иван Анчев, общинският съветник за 45-и район на Чикаго Джон Арина (Alderman John Arena, 45 Ward), представители на местната общинска и градска власт (Cook County and Chicago Mayor Office), български обществени и културни организации.

Поканени са всички българи!

 На 13 май 2017 г. (събота) от 14:00 до 16:00 ч. в Библиотеката на Чикагския университет, пред бюста на Алеко Константинов, ще се проведе възпоменателно тържество в памет на писателя. Събитието се организира съвместно от Генералното консулство на Република България в Чикаго, Кирилски институт за езици

(Чикаго), Центърът за Източноевропейски, руски и евразийски изследвания (Center for East European, Russian, and Eurasian Studies – CEERES), Департаментът по славянски езици и литература (Department of Slavic Languages and Literatures) и библиотека „Регенстайн” (The University of Chicago Regenstein Library) при Чикагския университет.

Г-жа Ваня Налбантова (Кирилски институт за езици) ще направи представяне за живота и делото на Алеко Константинов, а г-жа Мередит Класън (CEERES) ще разкаже историята по поставянето на бюста на Алеко в библиотеката. Ще бъде прожектиран и документален филм за Алеко, изработен от филмово студио „Време” преди повече от 30 години. Сценарист и режисьор на филма е Веселина Геринска. ГК-Чикаго е придобило (чрез Националният литературен музей – София) правата за некомерсиално излъчване на филма на територията на САЩ. Водещ на събитието ще бъде проф. Ангелина Илиева, преподавател в Департаментa по славянски езици и литература в Чикагския университет

Ще присъстват ученици и учители от българските училища в Чикаго, студенти от Чикагския университет, както и обществени и културни дейци.

Поканени са всички българи, които имат интерес към събитието!

Leave a Reply

Your email address will not be published.