За втора поредна година, Генералното консулство на Република България в Чикаго, събра дейни представители на българската общност на своя традиционен новогодишен прием в Център “Магура”. Екипът на консулството, начело с г-н Иван Анчев, благодари на всички общественици и активисти за работата и участието им в културния и обществен живот през 2019 година.

Генералният Консул на Р. България в Чикаго г-н Иван Анчев

„Българското Генерално консулство не би било възможно да осъществява тези успешни дейности, без да ви има вас. Вие сте истинските посланици на България и аз се радвам, че ви има, че вие непрекъснато творите нови и нови неща“, беше ясен в речта си Генералният Консул г-н Иван Анчев.

Семейство Анчеви с Александър Дърводелски (в ляво) и Шефкет Чападжиев

Специални гости на събитието бяха двама политически имигранти, избягали от комунистическия режим в България: 92-годишният г-н Александър Дърводелски и 80-годишният г-н Шефкет Чападжиев.
По повод кръглата годишнина, за цялостната му родолюбива дейност, г-н Чападжиев бе удостоен от Министерството на външните работи на Република България, с почетен знак “Златна лаврова клонка”.

Шефкет Чападжиев с почетния знак “Златна лаврова клонка”

„Когато дойдох в Америка, бях много впечатлен от тази държава. В навечерието, когато избраха Рейгън за президент, в речта си той каза: „Благодаря на всички, които гласуваха за мен и ще направя всичко възможно, за да оправдая вашето доверие, а за тези които гласувахте против мен, ще работя двойно повече, за да спечеля вашето доверие. Няма да забравя и президента Кенеди. Той се обърна към хората така: „Запитайте се, не какво държавата може да направи за вас, а вие какво можете да направите за държавата“, сподели част от житейския си опит г-н Шефкет Чападжиев.

Шефкет Чападжиев

В речта си той призна, че се е учил да бъде в услуга на обществото, по примера на Александър Дърводелски.
Г-н Чападжиев припомни и за най-големия успех на Националния отбор на България по футбол от Световното в САЩ през 1994 година.

Иван Анчев и Росен Каптиев

На събитието присъства и шампионът на САЩ по футбол с “Левски” Чикаго – Росен Каптиев. Капитанът на сините зад океана, разписа своя екип и го подари на Генералния консул – Иван Анчев. Дипломатът се зарадва от сърце и обеща да държи реликвата на видно място.
Директорите на българските училища в Чикаго, също благодариха от сърце за подкрепата на държавата.

Иван Анчев с директорите на българските училища в района на Чикаго

Накрая всички присъстващи си направиха обща снимка за спомен около двамата доайени на българската общност Александър Дърводелски и Шефкет Чападжиев.
На изпроводяк г-н Анчев пожела на всички присъстващи успешна и щастлива Нова Година!

Обща снимка с двамата доайени на българската общност Александър Дърводелски и Шефкет Чападжиев

Галерия снимки:

Видеорепортаж от събитието

В-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.