02

Мария по време на бягането

Топбегачката на българската общност в САЩ – Мария Кадиева, завърши успешно чикагския Рок-ен-Рол половин маратон с време един час и педесет и две минути. Българката пристигна със семейството си от Пенсилвания в събота, за да си вземе номер за бягането, в което тази година бягаха рекорден брой участници. Над 30 000 души се включиха в надпреварата със себе си, а Мария Кадиева постави личен рекорд, защото досега беше участвала в маратони с максимум участници до 27 000 души. Бягането стартира в 6:30 сутринта, неделя, от Гранд Парк в центъра на Чикаго и завърши на същото място пред прочутия „Бъкингамски фонтан“. Докато течеше бягането, много основни улици, по които преминаваха маратонците, бяха затворени. Маршрутът от 13.1 мили или 21.2 километра обиколи целия даунтаун и тичащите успяха да се насладят на величествените сгради. На старта имаше 29 корала, като нашето момиче стартира от престижния четвърти корал. „Трябваше да стана в 4:30 сутринта, за да мога да слезна до даунтаун и да стартирам“, казва Мария Кадиева.

01

Мария Кадиева след финала

„Заради маратона трафикът беше много натоварен и мъжът ми ме остави на две мили преди Гранд Парк. Избягах разстоянието за загрявка и успях в последната минута да вляза в корала си и да стартирам с бегачите на моето ниво.“, говори за перипетите си Мария.  Коралите се определят според времето, за което бегачите завършват предишните си маратони, и колкото по-бързо бягаш, те разпределят в по-малък номер корал. Заради повишената влага на въздуха и високите температури медицинският екип, отговарящ за маратона, е очаквал да има засилена вероятност от топлинни удари на бегачите. По тяхна препоръка се намалява лимита за завършване на маратона с един час, за да избегнат наранявания на бегачите, които трябва да пробягат разстоянието за максимум три часа и половина.

03

Стречинг след финала

„Първите 5-6 мили бягахме по-центъра между небостъргачите. Беше много хубаво, защото имаше много хора маскирани като кукли, качени да стимулират бегачите. По цялото трасе звучаха рок групи, които ни надъхваха да успееем до финала. След това, маратонът се извъртя около езерото. Там се усети влагата, но маратонът беше добре организиран и ни раздаваха гъби потопени в лед, които си изтисквахме на главите за разхлаждане. На последните четири мили, имаше хора стоящи в готовност с маркучи пръскащи вода и който от бегачите искаше, можеше да се охлади“, споделя Мария. Със сигурност на много от бегачите им е било трудно в тези тежки климатични условия, но знаете, че Мария Кадиева е бягала и при по-тежки условия. Следващото идване на Мария в Чикаго е на 10-ти октомври, когато ще се проведе известният „Bank of America Chicago marathon“. на който не бягат любители, а само доказани бегачи и избирани чрез лотария. „Чуствам се щастлива, че бях една от избраните за „Bank of America Chicago marathon“ и в същото време ми е притеснено как ще се справя. За цял маратон се изискват ежедневни тренировки и много добре организирана подготовка, за да се завърши“, казва Мария Кадиева.

04Водата идва на помощ
Николай Василев, кореспондент на вестник „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.