01

„Джулай Морнинг“ 2015 – участници

     До скоро се смяташе, че „Джулай Морнинг“ се празнува само в Родината, но ето, че вече девета година нашенецът Давид Иванов събира приятели и познати на плажа Illinois Beach State Park, близо до границата със съседния щат Уисконсин. Обикновено групата му стои по две нощувки уийкенда преди 4-ти Юли, защото около националния празник на САЩ хората имат предварителни резервации за почивки. Роденият и израснал в Петрич Давид, идава в Америка преди повече от десет години и пренася традицията през океана. Той е добър кулинар, скиор, сърфист, плувец, има много приятели от всякакви националности.

02

Главният организатор Давид Иванов е изкусен кулинар

„Идеята беше, че Чикаго е на западния бряг на езерото Мичиган, както е Варна на Черно море и изгрева може да се види в целия му блясък. Тази година беше един от трите най-добри изгрева за тези години, нямаше никакви облаци, слънцето излезе сякаш от водата.“, вълнуваше се организаторът Давид Иванов.

В началото, в къмпинга са били само четири човека, но с всяка изминала година колективът се увеличава, като последния път са минали повече от 50 души. Вече се е оформило постоянно ядро от около десет ентусиасти, които ходят всяка година.

03

Триатлонецът Любомир Тонкарев (най-вдясно)

„Имаме си традиционно ястие. Завиваме във фолио сирене, орегано, домати и чорбаджийски печени чушки. Слагаме го в жар и след като сместа е готова я мажем на филии. За закуска си правим бъркани яйца с бекон в чугунен тиган. Всички се храним заедно, всичко е общо и го правим задружно. Някой готви, друг прави скара, трети салата, като едно семейство. Палим огън, събираме се около него и пеем песни. Стоим цяла нощ и на сутринта, когато изгрее слънцето, се поздравяваме и си отиваме по палатките. Някои хора идват само за през деня, когато ходим на плаж, където играем на различни игри като фризби, федербал, волейбол. Караме колела, лодки, сърф и кану. Водата е студена и не е за всеки, но повечето сме свикнали“, казва триатлонецът Любомир Тонкарев, който идва преди шест години в групата.

06

Приготвя се традиционно ястие

Организацията на къмпинга е на доброволни начала. Събитието включва запзване на местата, осветление, барбекю, дърва за огрев, палатки, вода за миене, а участниците си носят храна и напитки. Всеки е добре дошъл и никого не се връща, само трябва да заявят участие по-рано, за да се запазят къмпинговите места.
През годините, за събитието се поръчват различни оригинални тениски. Всеки заявил предварително участие може да си поръча тениска за съответната година.

04

Владимир Атанасов със семейството

„За мен „Джулай Морниг“ е начин да избягам от ежедневието на натоварения град. Красива природ, добри приятели, вкусна храна! Зареждаш се с положителна енергия и не мислиш за абсолютно нищо!“, казва с въодушевление Владимир Атанасов.

05

Оригиналната тениска

„Джулая“ е обичаен хипи празник в България, който възниква във Варна през 1972 г., а понастоящем се празнува редовно на всеки 30 юни срещу 1 юли в най-източния бряг – скалите при с. Камен бряг. Точно на това място Слънцето първо огрява България и се събират големи струпвания от хора, за да посрещнат заедно изгрева. Така те смятат, че се пречистват пред него, без това да има връзка с езически или религиозни обреди. Името на празника се свързва с известната песен на английската рок група „Юрая Хийп“ от 1971 г. – „July Morning“ („Юлско утро“). По онова време „Джулая“ възниква като протест срещу комунистическата власт. Символичното посрещане на изгрева е било като посрещането на едно ново начало и едно по-добро бъдеще.

07

Николай Василев, кореспондент на в-к „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.