Първият и все още единствен Национален шампион на САЩ от щата Илинойс (при над 30-годишните, през 2017 г.) – “Левски” Чикаго 2014 загуби финала за Националната купа, след изпълнение на дузпи. 

Капитанът Мирослав Манолов извежда „Левски“ Чикаго на финала

Сините от Чикаго се изправиха срещу друг национален шампион от 2021 г. – “Ню Старс” (Хюстън). Същата година на полуфинала “Левски” загуби от същия противник, с гол в последните минути. Този път в редовното време резултатът беше равен 1:1. Двата отбора размениха по едно полувреме.

Стражът на „Левски“ Чикаго – Брет Петричек

В средата на първата част, жълтите от щата Тексас, се възползваха от грешка на колумбиеца Кевин Наранхо. Той се размина с топката в собственото наказателното поле и опитният нападател на “Ню Старс” – Тайеб Ахмади вкара неспасяем гол, с горна греда за 1:0. 

През тази първа част повечето възможности бяха за тексаския отбор, който удари и греда. Вратарят на „Левски“ Чикаго – Брет Патричек, на няколко пъти, направи добри намеси.

Играещият треньор Венцислав Динков

На почивката, играещият треньор Венцислав Динков и неговите помощници Ивайло Баташки и Красимир Костов направиха промени в състава и “Левски” излезе коренно променен. От самото начало сините се втурнаха в атака и създаваха положение, след положение пред вратата на съперника. 

Десет минути, след началото на втората част, при поредната синя атака, сърбинът Михаило Добрасинович беше фаулиран в наказателното поле и реферът посочи бялата точка. Зад топката застана мексиканецът Улисиас Пинеда, който вкара елегантно в левия долен ъгъл и изравни за 1:1. 

Македонецът Драган Драганов (в дясно) поздравява голмайстора Улисес Пинеда

Пет минути по-късно, полякът Кристофър Мадро центрира от фал в наказателното поле на “Ню Старс”. Там чилиецът Хумберто Рикардо беше най-съобразителен и стреля с глава. Коженото кълбо падна параболично под горната греда. Сравнително ниският вратар на Хюстън я хвана, но при приземяването си назад влезе с нея под рамките на вратата. Стражът, се опита да изхвърли топката извън вратата и удари горната греда, след което тя тупна на гол линията. За съжаление, този гол не беше признат от съдиите и мачът продължи при непроменен резултат. 

Георги Христов и Улисес Пинеда протестират след незачетения гол за „Левски“ Чикаго

Малко след това, централният защитник на “Ню Старс” игра с ръка в наказателното поле, но и това нарушение беше подминато. Играта се изнерви и съдията раздаде няколко жълти картона и на двата отбора за спречквания по между им.

В 71-минута крайният защитник Асен Василев опита удар отдалеч, но вратарят спаси. 

Десет минути преди края на срещата отборът на “Ню Старс” остана с човек по-малко, заради втори жълт картон. 

Десният бек Асен Василев беше близо до отбелязването на попадение

При дузпите тексасците не сгрешиха нито веднъж от бялата точка. За “Левски” четвъртата дузпа изтърва еквадорецът Лейнер Телло. За сините отбелязаха голмайсторът Улисес Пинеда, синята легенда Георги Христов и чилиецът Хумберто Рикардо.

Синята легенда Георги Христов отбеляза втората дузпа

“Благодаря от сърце на всички играчи и треньори за себераздаването, този път късметът ни изневери. Финалът беше равностоен, съперникът разчиташе повече на добрата си физическа подготовка и това си пролича най-вече през първата част, докато бяха още свежи. Много рядко сме виждали “Левски” Чикаго да се брани, обикновенно сме атакуващ отбор. 

През второто полувреме заприличахме на себе си и имахме всички шансове да спечелим. 

От името на футболистите благодаря сърдечно и на всички спонсори. Огромни благодарности на Генералния спонсор “MONTWAY AUTO TRANSPORT” и основателя на компанията г-н Михаил Михайлов. Също така, големи благодарности на играещия треньор и спонсор г-н Венцислав Динков, съпрезидент на транспортна компания “SUPERIOR OVERNIGHT SERVICES”. Благодарности и на играещия помощник-треньор и спонсор г-н Ивайло Баташки, президент на транспортна компания “VIB TRANS INC”. 

Загубихме финала, но спечелихме това, че всички заедно направихме подготовката за него. Този процес ни показа, че обединени сме по-силни и по-близо до истината, а това е по-важно, защото е гаранция за бъдещите ни успехи”, коментира организаторът на “Левски” Чикаго – Николай Василев. 

Галерия снимки:

От ляво на дясно: Даниел Тодоров (Меси); Беатрис Тодорова; Анисия Ботева; организаторът Николай Василев; Тинита Ботева, Елиа Атансова и членът на борда на директорите – Владимир Атанасов

Единият от спонсорите на „Левски“ Чикаго – Ивайло Баташки

Бившият професионален играч – Танко Дяков

Голмайсторът Улисес Пинеда

Двамата капитани: Мирослав Манолов (Левски) и Майкъл Робертсон (Ню Старс)

Сърбинът Михаило Добрасинович

Сърцатият Мартин Чекъров надскачва два пъти по-висок съперник

Централният защитник Хумберто Рикардо

Мексиканецът Алан Рамирез

Полякът Кристофър Мадро

Мексиканецът Диего Лемус

Еквадорецът Лейнер Телло

Колумбиецът Кевин Наранхо

Мексиканецът Карлос Кауич

Момент от мача

Бившият професионален играч Мартин Митев

Мексиканците Диего Лемус и Алан Гомез

Сърбите Марко Симич и Михаило Добрасинович

Играещият треньор Венцислав Динков

Ветеранът Тони Тодоров и Даниел Тодоров (Меси)

Част от ръководството на „Левски“ Чикаго

Leave a Reply

Your email address will not be published.