Една от младите български надежди по тенис на маса – Мария Сиракова, спечели първа титла в САЩ. 14-годишната тенисистка изкова седем победи от седем срещи, над представители на силния пол и грабна първото място на “Vernon Hills Giant RR Tournament” в Чикаго.

Мария Сиракова

Мария тренира активно тенис на маса от четири години, като първоначално започва да игре в клуб „Металик“ (Перник), просто за да тренира нещо. Спортът много й допада и с подкрепата на семейството започва да се състезава. Първият й успех не закъснява и през 2014 г. печели първо място за момичета до 12 г. на състезание в столицата. През следващата година завоюва първия си медал на Републиканско първенство – трето място на двойки момичета. През първите три години тренира в родния Перник, след което се мести да игре в един от най-добрите отбори в България „Стоянстрой“ (Пловдив). На Републиканското първенство тази година, става два пъти шампион в отборната надпревара при възрастовите групи до 15 г. и до 18 г., също така печели сребърен медал на двойки момичета.

Момент от състезанието

Мария е в Чикаго от три седмици и първото нещо, което е направила е да поднови тренировките по тенис на маса.

„Този турнир беше първият, на който участвам тук на американска земя. Радвам се, че успях да го спечеля. Посвещавам първата си титла на моето семейство, на родителите ми, които винаги са ме подкрепяли и са ми помагали. На всички мои треньори и спаринг партньори, като сестра ми, която допълнително тренираше с мен. На всеки, който е помогнал за развитието ми в този прекрасен спорт. Както и на леля Вили, която ни помага в труден за нас момент”, коментира Мария Сиракова.

На тренировка със сестра си Рая

Следващият турнир по тенис на маса, в който ще участва българката, е на 28-29 октомври в Highland. Състезанието е за момичета до 15 и до 18 г. Най-голямата цел на Мария е да се пребори за място в Националния отбор на САЩ по тенис на маса за кадетки до 15 г.

„Реших да се боря за място в националния отбор на САЩ, а не на моята Родина, защото имам тази възможност, заради двойното гражданство, което притежавам. Условията за развитие тук в САЩ са много по-големи“, добавя Мария.

Мария с майка си

В-к: „България“

Leave a Reply

Your email address will not be published.