Членовете на Олимпийски клуб “Васил Левски” Чикаго, проведоха поредна спортна инициатива. Както винаги събитието беше под надслов “Здрав дух в здраво тяло” и се състоя в “Бъси уудс парк”, в предградието Елк Гроув. Причината беше ежегодният български събор по повод денят на Христо Ботев и загиналите за независимостта на България. 

Певецът Георги Минков от „Дует Минкови“

В общонационалния празник, начело с братство “Хайдути”, се включиха и други организации, като Българска евангелска църква “Нов живот”, дует Минкови, детските градини “Бухалче” и “Синьото мече”, МПО-Пирин, гайдарски състав “101 арабии”, танцов клуб “Загора” и др.

От ляво на дясно: Диана Миланова, главният войвода Никола Масларски и Янка Велева

Спонсори на събора: STANICO TRUCK REPAIR, S&T TRANSPORT, GRANITE LEADERS LTD, MARCHELA TRAVEL, MEHANATA TAVERN & RESTAURANT, SARPINOS PIZZERIA, EUROTRANS EXPRESS, MSB INSURANCE AGENCY, ANTONOVA TAX, K&G COACH LINE INC, DES PLAINES EYE CARE CENTER, MARINA KOTZEVA REALTOR, DARS LOGISTICS, ELGIN TRUCK & TRAILER REPAIR, MATRIX LOGISTICS, PIC GLOBAL SERVICES.

Един от спонсорите на събитието Марчела Челебиева – президент на „Марчела Травел“

Олимпийците организираха подвижни, щафетни и забавни игри, като акцентът беше насочен предимно към децата. В организирането и провеждането на игрите, основно действащо лице беше спортният педагог и зам. председател на клуба – Станислав Станимиров. Той се погрижи кодекса на олимпийците да бъде спазен, а именно: “Децата да влязат здрави в игрите и да си тръгнат здрави, удовлетворени и запленени по телесната култура”

Учителят Станислав Станимиров

“Ние като възпитаници на Националната спортна академия и преносители на Олимпийския клуб тук в Чикаго, имаме уникалното щастие да работим предимно с български дечица и да подържаме българските корени, чрез физическата култура и спорта”, каза учителят Станислав Станимиров.

„Скачане с чували“

Малчуганите премериха сили в разнообразни игри за бързина, ловкост и сръчност. Сред тях имаше скачане с чувал, балансиране на топче, бягане с препядствия. Но най-интересни и забавни се оказаха, позабравените от нашето детство: дърпане и скачане на въже. 

„Дърпане на въже“

Накрая, с непресъхващ ентусиазъм, децата се включиха в традиционното почетно бягане и развяването на националния трибагреник. След обиколката със знамето, всички малки шампиони получиха златни медали, осигурени от DIBOR TRANSPORTATION INC. 

Традиционната обиколка с българския трибагреник

Отличията бяха раздадени от олимпийците Станислав Станимиров и Борислав Кирилов. За празника, на първите включили се в игрите, олимпийският клуб беше осигурил тематични тениски. Организаторите обещаха, че за в бъдеще, ще се опитат да осигурят повече от тях.

Станислав Станимиров и Борислав Кирилов награждават малките олимпийци

Откъснати от съвременния пълен с електроника свят, спортният полуден мина неусетно. 

Както винаги, на всяко събитие организирано от олимпийците, членовете на клуба събраха средства в подкрепа на благородна кауза. Този път дарението от $1000, ще бъде поделено по $500 за Никола от град Перник и $500 за Бояна от с. Студена, Пернишко. Двамата се борят за пълното си оздравяване.

9-годишният Никола е с „Остеосаркома феморис декстри“ и му предстои дълго лечение.

18-годишната Бояна страда от “Спина бифида, хидроцефалия”, “неврогенен мехур” и още доста усложнения в следствие на тези заболявания.

Всеки, който има желание и възможност да помогне, може да го направи на следните сметки: 

ПОМОЩ ЗА НИКОЛА

Банка: Postbank

IBAN: BG72BPBI79474064409901

BIC: BPBIBGSF

Титуляр: Никола Ивайлов Ангелов

ПОМОЩ ЗА БОЯНА

Банка: ОББ

IBAN: BG90UBBS80021002471716

BIC: UBBSBGSF

Титуляр: Гергана Спасова

Галерия снимки:

Снимки и текст: Владимир Атанасов и Николай Василев

Leave a Reply

Your email address will not be published.